Nagy Göncöl

Nagy Göncöl

A Nagy Göncöl című kép igazi technikai és etológiai kihívás is volt egyben. Sokéves előkészületi munka után 74 lesben töltött éjszaka és rengeteg technikai kísérletezés eredményeképpen jött létre ez a fotó.

Olyan helyet figyeltem ki lesemnek, ahol a korábbi években éjszaka is láttam a madarakat tartózkodni. A képet állványra helyezett fényképezőgéppel, kézzel készítettem, nem pedig távirányítással, ezért rendkívüli elővigyázatosságra volt szükség a lesben való tartózkodáshoz, hiszen a legkisebb fény vagy hanghatással is elzavart volna a gémeket. A szürke gémek az egyik legfélénkebb madarak azon a területen ahol a kép készült, ezért nehéz feladat volt a halszemobjektív perspektívájából egy méternél közelebbről fotózni őket.

A legnagyobb fotótechnikai kihívást az jelentette a kép elkészítésénél, hogy a csillagok és a madár nem esett egy mélységélességi síkba. Ezért egy házilag épített, speciálisan erre a célra készített felszerelésre volt szükségem.

A kép készítésének a folyamata a következő volt: amikor a gém megfelelő távolságba ért, kézzel beállított, becsült fókusztávolsággal, zárt (F-10 es) blendével elkezdtem a „bulb” idejű expozíciót. Az expozíció elején 4 vaku világította meg az előttem levő madarakat. Fél másodperccel később egy apró, az objektívre szerelt motor kitolta az élességet a végtelenbe (ahol ugye a csillagok vannak), majd egy másik motor expozíció közben, manuálisan teljesen kinyitotta f2,8-ra a blendét, hogy a csillagok is rendesen beexponálódhassanak. 32 másodperccel később befejeztem az expozíciót, és ekkor láthattam meg az eredményt. Mivel a gémek mozogtak az expozíció alatt, érdekes formákat rajzoltak ki a csillagos ég előtt.

Nagyon ritka volt az olyan éjszaka, amikor a rezzenéstelen vízfelületen szépen tükröződtek a csillagok; nem volt fent az égen a hold, ugyanakkor teljesen tiszta volt az égbolt. Mindezekhez még pluszban adódik az, hogy a föld forgásának következtében csak hajnali fél egy és kettő óra között volt olyan állása a Nagy Göncölnek, hogy ilyen módon meg tudtam jeleníteni a víztükörrel együtt.